“Meer dan 24 races op de F1-kalender is onhaalbaar voor het personeel”

Haas F1 team
Haas F1 team

De F1-kalender 2024 telt een recordaantal van 24 races. Daarmee bereikt de Formule 1 volgens Haas F1-teambaas Guenther Steiner haar limieten. Nog meer races is organisatorisch quasi onhaalbaar, bij de teams zou er zelfs al sprake moeten zijn van ‘roterende teams’ om de volledige kalender te kunnen afwerken.

De F1, de FIA en de teams hebben bepaald dat er tot in 2026 maximaal 24 races op de F1-kalender mogen staan. Haas F1-teambaas Guenther Steiner vindt dat ook daarna het aantal races niet verder uitgebreid moet worden. Met 24 races op 52 weken tijd zit de Formule 1 volgens Steiner op het maximaal haalbare.

“Met het zakenmodel dat we nu hebben is 24 races momenteel de limiet,” zo laat Guenther Steiner verstaan. “Wanneer je meer races hebt dan heb je op financieel vlak een grote stap nodig want want je hebt twee teams nodig die elkaar aflossen om het seizoen rond te krijgen. Wanneer je dat niet doet dan denk ik dat het moeilijk wordt om mensen aan te trekken om in de F1 te werken.”

“Het is erg veeleisend. Wat mezelf betreft, ik kom op woensdag meestal aan maar er zijn teamleden die soms maanden aan een stuk weg zijn. Dat is een erg lange tijd en voor hen is het moeilijker dan voor mij. Voor ons persoonlijk is het ook niet eenvoudig om 24 weekends van huis weg te zijn omdat er geracet wordt.”

Je kan de veeleisende F1-kalender voor een deel van het personeel opsplitsen maar volgens Steiner is dat niet voor alle functies binnen een F1-team mogelijk.

“Sommige mensen houden er wat meer van om te roteren. We proberen dat ook te doen voor sommigen, zoals bijvoorbeeld de IT-afdeling, zij hebben meer mogelijkheden om dat te doen,” aldus Steiner. “Maar mecaniciens, engineers, daarbij is het moeilijk om te roteren. We hebben enkele engineers en performance engineers die het doen.”

“Maar de race-engineers, om hen te laten roteren is veel moeilijker voor de rijder. Veel mecaniciens willen graag al de races doen omdat ze ervan houden om bij het team te zijn, bij de wagen te zijn.”

“Soms heeft iemand ook iets thuis te doen, een huwelijk ofzo. We hebben de mogelijkheid om ze te wisselen. Maar het is niet zoals een schema dat volledig ingepland is waarbij je twee raceteams hebt zoals we nodig zouden hebben bij meer dan 24 races op de F1-kalender.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print