Mohammed Ben Sulayem verdedigt boetes tot 1 miljoen euro: “Alles is duurder geworden!”

Mohammed Ben Sulayem - Instagram
Mohammed Ben Sulayem - Instagram

Onlangs raakte bekend dat de FIA de maximumboetes voor ‘deelnemers’ van de Formule 1 optrekt tot 1 miljoen euro. Daarop kwam erg veel kritiek, vooral ook van de de rijders, maar FIA-president Mohammed Ben Sulayem verdedigt de beslissing om de boetes op te trekken.

Voorafgaand aan de GP van de USA liet de FIA weten dat de maximale boetebedragen voor deelnemers aan verschillende racecategorieën serieus opgetrokken werden, voor de Formule 1 zelfs tot 1 miljoen euro. Daarop kwam erg veel kritiek van de F1-piloten. GPDA-voorzitter George Russell liet zelfs verstaan dat het “belachelijk en buiten proportie” was. Volgens Russell kan de helft van de F1-piloten op de startgrid het bedrag niet betalen.

FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem verdedigt echter de beslissing om het maximumbedrag van de boetes op te trekken. Volgens Ben Sulayem “is alles duurder geworden”.

“De teams hebben het nu over miljarden euro’s wat betreft de waarde van ieder team en wij hebben onze regels lang niet aangepast, ze dateren nog van de tijd van Jurassic Park,” aldus de FIA-president volgens ‘Speedcafe’. “We zeggen niet ‘doe en betaal maar’. We zeggen ‘incasseer geen onnodige straffen’. Wanneer je het niet doet dan krijg je er geen. Niemand zal je iets opleggen wanneer je je aan de regels houdt.”

“De regels moeten ingevoerd en gecontroleerd worden.”

Ben Sulayem gaf geen voorbeeld van een mogelijke inbreuk die zou leiden tot een boete van 1 miljoen euro. Wel had hij de boodschap dat je je als deelnemer gewoon aan de regels moet houden.

“Hou je aan de regels en niemand zal iets zeggen, niemand zal je een boete opleggen. De mensen maken zich veel te druk hierover en maken er iets veel te groots van.”

“Ik hoop dat ze het leven van onze stewards eenvoudiger kunnen maken doordat ze zich aan de regels houden in plaats van zich te misdragen.”

“We willen uiteraard niet dat we aan 1 miljoen euro komen, dus zeggen we dat ze het niet moeten doen. De regels zijn er, ze zijn transparant. We hebben niets te verbergen.”

“Maar ik kan je niet zeggen wanneer een boete van 1 miljoen euro opgelegd zou worden. Het is aan de stewards om daarover te beslissen, niet de FIA-president.”

“De stewards zijn erg ervaren, ze weten wat ze moeten doen. En de rijders zijn zeer intelligent, ze kennen de regels voor ze in de wagen stappen.”

Ben Sulayem kreeg vervolgens te horen dat veel rijders zo’n boete niet zouden kunnen betalen maar daar hij de FIA-president geen oren naar.

“Het draait hem niet rond het geld, het gaat over het naleven van de regels,” vertelde Ben Sulayem. “Onze federatie heeft de macht om de regels te implementeren, je moet sterk kunnen besturen. Als je niet op sterke wijze de regels handhaaft, wat dan?”

“We willen besturen, we willen ervoor zorgen dat wanneer de regels gebroken worden, dat de regels erg duidelijk zijn.”

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023