“Nieuwe Mercedes F1-motor heeft aanzienlijk meer vermogen”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Woensdag wordt de nieuwe Mercedes W14 op de wereld losgelaten en volgens het doorgaans goed geïnformeerde ‘Formu1a.uno’ hebben ze in Brackley tijdens de winterstop tien PK extra gevonden.

Mercedes beleefde in 2022 een moeilijk seizoen. Na jaren van dominantie holden ze bijna een heel seizoen achter de feiten aan om in extremis met George Russell nog de GP van Brazilië te winnen. Dat was een hoopvol teken maar het valt af te wachten of ze de lijn in 2023 kunnen doortrekken.

Een van de meest opvallende kenmerken van de W13 was ongetwijfeld het ‘zero sidepod-concept’ en de geruchten willen dat dit zal behouden worden voor de W14. Maar naast het aerodynamische deel van het pakket is er natuurlijk ook nog het motorische deel en volgens ‘Formu1a.uno’ werd er op dat vlak een forse winst geboekt. De power unit zou ondanks de ‘motorbevriezing’ naar verluidt tien pk meer leveren zonder ingeboet te hebben aan betrouwbaarheid.

De zogenaamde ‘motorbevriezing’ zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de motoren stilligt en dat wil zeggen dat er geen wijzigingen mogen gedaan worden aan de hardware van de motoren maar dat er wel bepaalde dingen mogen aangepast worden om betrouwbaarheidsproblemen op te lossen.

Het gerucht doet al een tijdje de ronde dat ook Ferrari fors meer vermogen wist te halen uit hun power unit, zo’n dertig pk als we de laatste berichten mogen geloven. Teambaas Frederic Vasseur lachte deze speculaties alvast weg.

“Ik weet niet waar die cijfers vandaan komen,” aldus de Fransman. “Maar dit is een grap.”

“We hebben wat stappen gezet maar dat is meer op het vlak van betrouwbaarheid. Met het vermogen van de motor was er sowieso niets mis.”

“Het probleem was de betrouwbaarheid en dat is ons eerste doel om op te lossen. Tot nu toe lijkt het oké maar de betrouwbaarheid op de baan is een ander paar mouwen.”