Opinie: Mist men Schumacher op de grid ?

Dat de Formule 1 om geld draait is al even duidelijk. Na Frankrijk en Engeland moet nu ook Duitsland zich zorgen beginnen te maken. De GP van Hockenheim zou niet voldoen aan de financiële verwachtingen van de F1. Dat Europa in een crisis zit moeten we onze lezers ook niet meer vertellen want steeds meer bedrijven gaan in deze barre tijden onderuit. De afgelopen jaren kwamen steeds meer circuits buiten Europa op de kalender te staan en dat zou er best eens op kunnen wijzen dat men de F1 op safe wil houden.

Iedereen schreeuwde het destijds van de daken. Het pensioen van Schumacher zou geen nadelen hebben voor de sport op zich maar de Duitser zorgde er vaak voor dat kaarten te vroeg waren uitverkocht en dat leverde een hoop geld op.

Het is van 1960 geleden dat Hockenheim dreigde van de kalender gehaald te worden. Momenteel draait het circuit met een verlies van maar liefst 6,3 miljoen dollar. In 2008 stonden er echter nog vijf Duitse rijders op de grid maar dat leverde geen extra geld op in Duitsland. Eerder verdwenen ook het circuit van Imola en de Oostenrijkse A1-ring al van de kalender. Indien nog meer Europese races van de kalender zullen verdwijnen zal dat zonder twijfel gevolgen hebben voor de sport.

Welke rijders zullen dan over dezelfde macht kunnen beschikken als Michael Schumacher en wie kan ervoor zorgen dat hun land een financieel gezonde Grote Prijs op de F1-kalender kan behouden? Een kampioen ben je niet enkel in de wagen, dat is duidelijk.

Tijdens de topjaren van Michael Schumacher telde Duitsland nog twee races per seizoen en ook de Italiaanse Ferrari-fans kregen twee keer per seizoen de gelegenheid om live het spektakel te aanschouwen. Op dit ogenblik tellen de Duitsers en de Italianen nog maar één GP per jaar en dat wijst erop dat de sport op zijn minst minder aantrekkelijk is geworden voor dat Europees publiek.

Op dit ogenblik denken vele mensen dat Lewis Hamilton wel eens de nieuwe Schumacher kan worden. Hopelijk weet hij de GP van Engeland in de toekomst te verzekeren want dat is wat Michael Schumacher in zijn beste tijden wist te doen. Naast Hamilton is er ook nog Fernando Alonso die veel supporters weet te lokken. Misschien is dat dan ook de reden dat vele insiders hem graag naar Ferrari zien trekken. Alonso zou wel eens de nieuwe Schumacher kunnen worden maar dan mag hij niet te lang meer wachten…