Pirelli maakt banden-compound voor races bekend

Pirelli heeft zopas bekend gemaakt welke banden het zal meenemen naar de eerste races. Na meer dan 18.000 testkilometers in zowel privaat testwerk als de officiële sessies in Jerez en Valencia, kiest Pirelli voor de harde en zachte compound.
De harde en de zachte banden zullen ingezet worden tijdens de eerste vier races van het seizoen: Bahrein, Australië, Maleisië en China. Al deze races vinden plaats buiten het Europese vasteland in het Midden-Oosten en het Verre Oosten.

De harde band is de ‘prime’ en de zachte de ‘option’, zoals dat dan heet in het vakjargon. De beslissing is ondermeer gebaseerd op de karakteristieken van de vier circuits waaronder hoge gripfactor, een groot spectrum van verschillende snelheden en omgevings- en baantemperatuur die waarschijnlijk hoog zullen zijn.

De harde band zal een perfecte balans zijn tussen prestaties en duurzaamheid voor de zware omstandigheden van de eerste races, terwijl de zachte band extra snelheid geeft maar dan wel ten koste van weerstand. Pirelli mikt op gemiddeld twee pitstops en hoopt daarmee het spektakelgehalte te kunnen verhogen.

De specifieke eigenschappen van elke compound zullen er in elk geval voor zorgen dat de teams een uitgekiende strategie zullen moeten uitdokteren. Lange stints op een harde band die minder snel in prestaties en grip afneemt of kortere stints op een zachte band die sneller is, maar ook rapper versleten is.

Het is al door een aantal insiders voorspeld, de piloten die zorgzaam zijn voor hun banden, kunnen hier een voordeel uit halen. Piloten die veel van hun banden vragen zoals bijvoorbeeld Hamilton, kunnen hier naar het einde van een stint de rekening van voorgeschoteld krijgen en moeten misschien een extra pitstop inplannen.

In Bahrein zal het voor de eerste keer in 20 jaar zijn dat de Pirelli’s opnieuw in de Formule 1 als raceband gebruikt zullen worden.

image
a:1:{s:9:”file_name”;s:24:”pirelliadvlargeklein.jpg”;}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner AutoAuto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print