Rijderstitel was absolute noodzaak voor McLaren en Hamilton

Volgens Martin Whitmarsh was de rijderstitel in 2008 niet alleen belangrijk voor Lewis Hamilton maar zeker en vast ook voor het team. Hamilton wist zichzelf pas in de allerlaatste bocht van de wereldtitel te verzekeren. In 2007 verknoeide de Britse rijder zelf nog zijn kans op de wereldtitel door op een zeker ogenblik de wagen al rijdend in neutraal te plaatsen. Indien Hamilton ook in 2008 geen kampioen was geworden denkt Whitmarsh dat hij zijn kop zou hebben laten hangen en dat er deze winter een slechte sfeer zou zijn geweest binnen de Britse renstal.

"Indien Lewis ook in 2008 naast de titel had gegrepen zou het er niet te best hebben uitgezien voor het team. Ik denk dat er dan donkere wolken boven ons gebouw zouden hangen. Als Lewis geen kampioen was geworden zou hij vast denken dat het hem nooit zou lukken. Vooral voor hem zal 2009 een speciaal seizoen worden. Als rijder denk je dat de titel het hoogste is wat er te behalen valt maar als ze dan de titel hebben gaan ze op zoek naar iets hogers. Volgens mij weet Lewis al wat zijn nieuwe doelstelling is in de F1", zo vertelde Whitmarsh.

Het is geweten dat een kampioen graag als volgende stap de gallerij der groten zou willen betreden omdat ze dan ook Ayrton Senna evenaren. Senna wist maar liefst drie wereldtitels op zijn naam te zetten en op dit ogenblik zit Fernando Alonso er het dichts bij met twee. Een andere doelstelling zou ook het behalen van zeven wereldtitels kunnen zijn om op die manier voormalig rijder Michael Schumacher te kunnen evenaren. Schumacher is gekend als de beste rijder allertijden omdat niemand ooit eerder zeven titels kon behalen.