Sebastian Vettel zorgt voor commotie met ‘anti-oorlogshelm”: “Het was niet de bedoeling”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Opnieuw een mooi voorbeeld van hoe iets goed bedoeld toch voor commotie en kritiek zorgde: de veelbesproken anti-oorlogshelm van Sebastian Vettel.

Vettel veranderde zijn vast helmdesign voor de driedaagse F1-test in Bahrein in een ‘anti-oorlogshelm’ waarbij de Duitse kleuren vervangen werden door die van Oekraïne. Daarnaast stond er ook langs de ene kant een logo met NOWAR en #RACINGUNITED op de helm en langs de andere kant een vredesduif.

Om het helemaal af te maken werd aan de basis van de helm ook een lint met vlaggen uit de wereld afgebeeld, maar net dat lint met vlaggen zorgde voor felle kritiek vanuit Cyprus. Uitgerekend één van de afgebeelde vlaggen was die van een fel gecontesteerde regio in Noord-Cyprus, vooral pijnlijk met de situatie in Oekraïne in het achterhoofd.

De Cypriotische Automobielfederatie (Cyprus AA) protesteerde tegen de erkenning van de fel gecontesteerde regio en uiteindelijk besloot Sebastian Vettel om het helmdesign aan te passen en zich te excuseren voor de commotie die was ontstaan.

“Onderaan de helm was er de kans om alle vlaggen in de wereld weer te geven,” antwoordde Vettel op de vraag van ‘Racefans’ over de controversie die was ontstaan. Volgens Vettel was het zeker niet doelbewust gedaan.

“Ik heb het niet gecontroleerd, ik heb niet alle vlaggen gecontroleerd, maar blijkbaar zijn er wat problemen, kleine problemen. Ik heb de sticker ervan gehaald omdat er enkele mensen aangedaan door waren, waardoor ook de boodschap van de helm niet overkomt zoals het moet.”

“Die boodschap is overduidelijk dat de ganse wereld zich moet verenigen om te strijden tegen oorlog. Ik denk dat we in een vredevolle periode zijn opgegroeid en ik denk dat we daar heel veel respect voor hebben.”