“Slimme teams halen voordeel uit het reglement”

Het is vast en zeker al opgevallen dat Ferrari en McLaren in 2009 nog heel hard zullen moeten werken om tot de toppers te behoren. Na drie races te hebben verreden ziet het er naar uit dat Brawn GP en Red Bull Racing in 2009 de lakens zullen uitdelen.
Toen Michael Schumacher de keuze maakte om op pensioen te gaan viel zowat de hele Italiaanse renstal uit mekaar en dat was bij McLaren al helemaal niet anders toen Adrian Newey opstapte. Newey trok naar Red Bull Racing en Ross Brawn werd teambaas bij Honda. Uitgerekend deze teams behalen nu alle overwinningen terwijl Ferrari en McLaren, misschien met spijt in het hart, moeten toekijken. Adrian Newey doet zijn verhaal.

“De overwining van Vettel was echt een beloning voor al het harde werk van de laatste maanden. Het is jammer dat ik zelf niet in China was maar ik heb de race gekeken vanuit mijn keuken. Mijn vrouw trapte het al na enkele minuten af maar toen Vettel op het podium stond kwamen ze allemaal terug en hebben we het proberen te vieren met een glaasje. Zelfs mijn buren kwamen me feliciteren en dronken met ons mee.”

“Toen ik op maandag wakker werd had ik al meteen een smile op mijn gezicht staan en ik moet toegeven dat mijn motivatie serieus verhoogd is. Ik denk dat al onze medewerkers tevreden zijn en nog harder en beter zullen gaan werken. We weten nu dat we een auto hebben die races kan winnen en dus ook voor de titel kan gaan. Ik zie het dus echt als een beloning maar dat zal vast en zeker iedereen bij Red Bull wel denken.”

“De reden dat we plots tot de top behoren is volgens mij het nieuwe reglement want dat is zodanig anders geworden dat je goed moet nadenken bij alles wat je doet. Ik heb ongeveer negen maanden kunnen meewerken aan deze wagen terwijl ik ondertussen niet wist waarmee de andere teams zich bezig aan het houden waren. Ik kon niet vergelijken met de anderen en ik kwam al zeker niets van hen te weten en dat maakte het nog eens extra moeilijk.”

“Door al de veranderingen in het reglement krijg je wel de kans om dingen te gaan proberen. Ik ben allerlei dingen gaan onderzoeken en soms bleek dat zeker niet zo slecht te zijn. Ik denk dat de andere teams het reglement te serieus hebben genomen en dat ze niet goed hebben nagedacht over de mogelijkheden die wel konden. Grotere teams hebben sowieso het voordeel dat ze terug in het verleden kunnen duiken om op die manier goedkoop data te verkrijgen”, aldus Adrian Newey.

Volgens enkele insiders zou Red Bull Racing nu al voor de titel kunnen gaan want er is nog een nieuwe diffuser op komst en die maakt de wagen alweer enkele tienden per ronde sneller. Adrian Newey is de man die instaat voor de ontwikkeling van die diffuses. Zijn kennis zal zeker hebben bijgedragen, om van zijn ervaringen en connecties nog maar te zwijgen. Newey geeft toe dat zijn job niet simpel is maar hij zou het nog steeds als een passie zien. Het is niet voor iedereen weggelegd maar Newey verdiend enorm veel geld om eigenlijk zijn hobby of passie uit te voeren.

“Ik heb het heel druk en ik heb enorm veel werk om de wagen nog beter te krijgen dan dat hij al is. Mijn doel is om nu een diffuser te ontwikkelen die bij de rest van de wagen past en dat doe je uiteraard niet op één, twee, drie. Het zullen lange dagen voor me worden maar ik wist op voorhand dat men op me moest kunnen rekenen. Een dubbele diffuser zorgt voor meer snelheid en dus moet ik ervoor zorgen dat het team in het bezit is van dit onderdeel.”

“Veel insiders weten net als ik dat ik het niet makkelijk zal krijgen want de RB5 is op zich wel een goede wagen maar dan mag er niets meer aan veranderen. De nieuwe diffuser zal sowieso een invloed hebben op het gedrag van de wagen en ik zal op zoek moeten naar de positieve invloeden. Verder zal ik niet de enige zijn die hard moet werken hoor want dat zal iedereen moeten doen binnen ons team. Ik kan wel alvast vertellen dat de diffusers het gat met Brawn GP niet helemaal zullen dichten want ook Ross Brwan heeft abnormaal goed werk weten te leveren.”

“Tot slot denk ik niet dat Ferrari en McLaren het slecht gaan blijven doen want dat zou een drama voor hen zijn. Het is wel goed voor de sport dat de kop eens door andere teams wordt gevormd want het werd wat eentonig op het laatst. Ik zal alvast het beste van mezelf geven en dan zien we wel waar we staan en wat nog nodig is om te verbeteren”, zo vertelde Newey.
a:1:{s:9:”file_name”;s:31:”adrian_newey_christian_horn.jpg”;}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel het boek van Haas F1-teambaas Guenther Steiner: Surviving to drive!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
bol7daagsebol7daagse
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print