Toto Wolff is wanhoop nabij na dramatisch slechte kwalificatie: “Dit is onaanvaardbaar”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Mercedes-teambaas Toto Wolff laat weten dat de kwalificatie van gisteren voor de GP van België de slechtste is die hij ooit heeft meegemaakt sinds hij bij Mercedes is.

Tijdens een kwalificatie waar Max Verstappen de tegenstand op een hoopje reed wist het Mercedes-duo Lewis Hamilton en George Russell zich op een zevende en een achtste tijd te laten optekenen. Door de gridstraffen van Verstappen, Leclerc en Ocon mogen ze morgen de race aanvangen vanaf de vierde en vijfde plaats op de grid.

De zevende en de achtste tijd zijn niet wat we van een team als Mercedes mogen verwachten maar we moeten ook toegeven dat de formatie uit Brackley al het hele seizoen achter de feiten aanholt. Het tijdsverschil met de snelste tijd mag wel dramatisch genoemd worden want Lewis Hamilton had maar liefst 1,8 seconde meer nodig voor een rondje Spa-Francorchamps dan Max Verstappen.

Dat is ook Toto Wolff niet ontgaan en hij noemt het onaanvaardbaar dat een team dat in Hongarije nog de pole wiste te veroveren bij de eerste race na de zomerstop meteen 1,8 seconde moet toegeven op de snelste tijd.

“Je kunt niet drie weken eerder op pole staan, zij het in heel andere omstandigheden, een ander circuit, en dan de volgende 1,8 seconde van het tempo af zijn,” zei Wolff.

“Er is iets wat we totaal niet begrijpen, of niet goed lijken te begrijpen. Het is duidelijk dat Red Bull hier een klasse apart is. Wat is de volgende Ferrari, acht of negen tienden eraf? Dus ik weet niet wat dat is, maar dat is geen troost.”

“Het is voor mij, de slechtste kwalificatiesessie die ik in 10 jaar heb gehad. Ongeacht welke posities we morgen gaan starten en zelfs op pole stonden het vorige raceweekend en dan drie weken later nergens zijn is gewoon onaanvaardbaar voor onszelf.”

Wolff kan ook geen verklaring geven waarom zijn team dit weekend zo veel verder van de concurrentie verwijderd is dan tijdens de laatste races voor de zomerstop toen het er op leek dat er wat beterschap te bespeuren viel.

“Ik bedoel, als we het zouden begrijpen, zouden we het kunnen aanpassen. Maar de auto is draggy in de rechte lijn, Lewis zei dat het is als een parachute achter hem aan slepen.”

“De achterzijde is onstabiel. Hij onderstuurt door ik denk bocht acht (Bruxelles) of bocht negen (Speaker’s corner). Hij stuitert door de hoge snelheid en geeft geen vertrouwen. Er is niet één positief punt dat ik heb gehoord over hoe de auto hier dit weekend en gedurende het hele weekend presteert. Dus ik denk dat het nu tijd is om te consolideren en te beslissen wat we hierna gaan doen.”

Koop nu jouw F1-merchandise met een mooie korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen