Toto Wolff: “Terugkeer van stuiteren Mercedes F1-bolide komt door upgrades Spa-Francorchamps”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Tijdens het raceweekend in Spa-Francorchamps werd Mercedes plots opnieuw geconfronteerd met ‘porpoising’, het stuiteren van de wagen. Volgens motorsportbaas Toto Wolff zijn de upgrades die afgelopen raceweekend op de wagen geïntroduceerd werden daarvoor verantwoordelijk.

Eerder deed ook al Lewis Hamilton zijn beklag over de terugkeer van het stuiteren van de Mercedes F1-bolide op Spa-Francorchamps (Lees: Lewis Hamilton in shock: “Porpoising is plots teruggekeerd op Spa-Francorchamps!”). Ook Toto Wolff is het stuiteren uiteraard niet ontgaan. Mercedes introduceerde op Spa-Francorchamps enkele upgrades op de wagen, waaronder ook aan de vloer van de Mercedes W14. Die upgrades hebben waarschijnlijk de terugkeer van het stuiteren veroorzaakt.

Volgens Toto Wolff zullen de engineers van Mercedes komende week grondig onderzoeken wat de terugkeer van het stuiteren heeft veroorzaakt, dit om te vermijden dat het stuiteren ook tijdens de race op het circuit van Zandvoort optreedt.

“De belangrijkste beperkende factor was het stuiteren. De wagen stuiterde letterlijk op ieder recht stuk,” aldus Wolff. “Zelfs Blanchimont was een bocht waar Lewis moest liften en normaal wordt die bocht volgas genomen. Wanneer je stuitert op het rechte stuk dan raken je banden tijdens het remmen oververhit en dat is een vicieuze cirkel.”

“Het is frustrerend dat we zo de zomerpauze moeten ingaan maar we gaan het aan de hand van de data proberen te begrijpen.”