“Toyota werkt aan een terugkeer naar de F1”

Toyota
Toyota

Het Japanse Toyota zou aan een terugkeer naar de koningsklasse van de autosport aan het werken zijn. Daarbij zou er gedachten worden aan een eventuele samenwerking met het Haas F1 team.

Eind 2009, in de nasleep van het ontstaan van de financiële crisis, besloot Toyota om de Formule 1 vaarwel te zeggen. De Japanse autoconstructeur had bijzonder veel geld in haar F1-project gestoken maar de resultaten bleven uit en het besloot vervolgens om zich terug te trekken uit de Formule 1.

Nu lijkt een terugkeer naar de Formule 1 echter concreet mogelijk te worden. Toyota zou immers gesprekken gevoerd hebben met het Haas F1 team om te gaan samenwerken. Daarbij zou het gaan om een zogenaamde ‘sponsordeal’ zoals die er eerder ook was tussen Alfa Romeo en Sauber.

Volgens Hongaarse ‘Formula.hu’ zou er echter voor het F1-seizoen 2026 sprake kunnen zijn van een intense samenwerking waarbij de Japanners samen met het Haas F1 team het chassis voor de nieuwe generatie F1-bolides zou gaan maken. Toyota zou echter geen motoren leveren, daarvoor zou Haas dus beroep blijven doen op Ferrari.

Het zou de bedoeling zijn om de windtunnel in Keulen te gebruiken voor de ontwikkeling van de F1-bolide. Opmerkelijk genoeg stamt deze windtunnel nog uit de tijd dat Toyota zelf nog met een eigen team deelnam aan de Formule 1. Momenteel maakt Andretti, dat zelf nog steeds probeert om op de F1-startgrid te geraken, gebruik van deze windtunnel.