Voormalig sponsor van Mercedes krijgt 25 jaar gevangenisstraf

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Sam Bankman-Fried, de grote man achter het cryptobedrijf FTX dat failliet is gegaan, heeft een gevangenisstraf van 25 jaar gekregen. FTX was een voormalige partner en sponsor van het Mercedes F1 team.

Het was in september 2021 dat Mercedes met veel trots een langetermijnovereenkomst met het cryptobedrijf FTX aankondigde. Het logo van FTX kwam niet alleen op de Mercedes F1-bolides te staan maar ook op de raceoveralls van de rijders, de vrachtwagens van het team en ook in de garage en hospitality van het Mercedes F1 team was FTX te zien.

Aan de zogenaamde ‘langetermijnsamenwerking’ kwam tijdens het raceweekend van de GP van Brazilië in 2022, de voorlaatste race van het seizoen, echter abrupt een einde. Plots werden de logo’s van de Mercedes F1-bolides gehaald toen bleek dat Sam Bankman-Fried ontslag had genomen en FTX het faillissement had aangevraagd (Mercedes F1 team haalt FTX van F1-bolide: begin van het einde voor crypto-sponsors?).

Eind 2023 raakte bekend dat ook Mercedes en de Formule 1 betrokken partij waren in het onderzoek naar oplichting door Sam Bankman-Fried en FTX. Benadeelden voerden voor de rechtbank aan dat ze mede door de aanwezigheid van FTX in de Formule 1 en op de Mercedes F1-bolides misleid werden (De mysterieuze wereld van cryptocurrency treft nu ook de F1 en Mercedes).

Opvallend is dat FTX op een bepaald moment tegen zo’n 32 miljard dollar gewaardeerd werd. Het cryptobedrijf ging echter plots ten onder en in november vorig jaar werd CEO Sam Bankman-Fried schuldig bevonden aan alle zeven aanklachten van draadfraude en samenzwering om geld wit te wassen.

Deze week werd Sam Bankman-Fried in een rechtbank in Manhattan veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar. Ook maar liefst 11 miljard aan bezittingen werden verbeurd verklaard.