Welke straffen zijn er in de Formule 1?


De echte diehard Formule 1 liefhebbers weten precies wat regels zijn in een race in de Formule 1. Ze weten wat iedere vlag betekent en hoe een kwalificatie in elkaar steekt. De laatste jaren zijn er veel fans voor de Formule 1 bij gekomen. Veel mensen hebben het spektakel van het racen ontdekt, ook al zijn ze nog niet van alle regels op de hoogte.

Welke straffen zijn er?
Bij de Formule 1 zijn verschillende soorten overtredingen waar je een straf voor kunt krijgen, zoals een straf voor het veroorzaken van een botsing, het te hard rijden in de pitstraat of het negeren van de vlagsignalen. Maar er zijn ook nog andere straffen. De hoogte van de straf wordt bepaald door de stewards, deze scheidsrechters zijn door de FIA aangesteld. Aan de hand van uitgebreide reglementen en de ernst van de overtreding, bepalen de stewards de hoogte van de straf. Hoe ernstiger de overtreding, hoe zwaarder de straf.

Straffen in de pitstraat
De coureurs moeten zich tijdens een Grand Prix en de voorbereidingen hiervan aan alle regels houden. Doen ze dit niet, dan lopen ze het risico een straf op te lopen. Een bekende straf die nog weleens wordt uitgedeeld is de ‘drive through penalty’. De coureur moet dan bijvoorbeeld met 80 kilometer per uur door de pitstraat rijden. Dat moeten ze normaal ook, maar nu is het een verplicht bezoek aan de pitstraat. Het kan ook zijn dat er een ‘stop-and-go’ penalty wordt opgelegd. Dit is een zwaardere straf, de coureur moet dan namelijk ook nog tien seconden stil staan bij zijn eigen garagebox. Is de overtreding heel ernstig, dan kan de coureur gediskwalificeerd worden. Dan is het linea recta naar de pitstraat en niet meer het parcours op.

Veiligheid boven alles
Het is de normaalste zaak van de wereld dat de coureurs de regels na moeten leven. Tenslotte kunnen er met deze snelheden ernstige ongelukken gebeuren als een coureur zich niet aan de regels houdt. Het is bij de Formule 1 niet een kwestie van een goede en goedkope autoverzekering zoeken om gedekt te zijn voor de schade. Met deze snelheden is de kans groot dat er levens in gevaar worden gebracht bij overtredingen.

Algemene straffen
Er zijn ook nog straffen die uitgedeeld kunnen worden die niet rechtstreeks met de coureur te maken hebben. Bijvoorbeeld het overschrijden van het aantal toegestane motoren en hybride die tijdens een seizoen gebruikt mogen worden. Ook de versnellingsbak moet bijvoorbeeld zes keer achtereenvolgens tijdens een Grand Prix gebruikt worden. Moet hij eerder vervangen worden, dan staat daar een straf tegenover. Ook mag de raceauto niet voortdurend worden getest. Dat mag alleen op acht dagen voorafgaand aan het seizoen en tijdens het seizoen maar vier dagen. Buiten deze dagen om is het verboden om testritten te rijden met de Formule 1 wagen.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner