GP van Canada: kwalificatie: Max Verstappen in de regen richting de pole, spectaculaire P2 voor Fernando Alonso

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft op het Circuit Gilles Villeneuve in de regen op de dominante wijze de polepositie voor de GP van Canada veroverd. Tweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso zorgde voor een spectaculaire tweede tijd en start de race naast Verstappen van op de eerste startrij.

Na regen tijdens de laatste oefensessie kregen de rijders ook regen voorgeschoteld tijdens de kwalificatie. Weersomstandigheden die erg verraderlijk zijn en die dus ook voor een spannende kwalificatie zouden zorgen.

Vooral wanneer je als rijder achter een andere wagen rijdt is de visibilteit erg beperkt, zo blijkt ook uit onderstaand beeld ter hoogte van start-finish.

Beide Aston Martin-rijders werden uitgeschakeld in Q1. Het gevolg van een afstelling die volledig gefocust is op droog weer dat morgen tijdens de race voorspeld wordt? Ondanks zijn vijfde tijd hield ook Charles Leclerc na afloop van Q1 het voor bekeken, de Monegask moet door zijn gridstraf sowieso helemaal achteraan op de startgrid plaatsnemen.

Tijdens het tweede kwalificatiegedeelte opteerden verschillende rijders meteen al voor de intermediates. Alex Albon schoof tijdens een snelle run rechtdoor maar kon zijn weg wel verder zetten.

Dat kon even later niet gezegd worden van Sergio Perez. De Mexicaanse teamgenoot van Max Verstappen schoof rechtdoor in de Tecpro-barriers. De kwalificatie van Perez zat erop en hij veroorzaakte zo ook een rode vlag.

Nadat Q2 werd hervat kregen we een spannende strijd voor een plaatsje bij de laatste tien rijders. De rondetijden doken naar beneden en uiteindelijk was het Max Verstappen die de snelste was.

Het beloofde in Q3 een bijzonder spannende en verraderlijke strijd om de pole te worden. Het circuit droogde immers geleidelijk aan steeds meer op maar er waren ook enkele erg natte stukken.

Na de eerste snelle runs was het Max Verstappen die een voorlopige polepositie claimde. De rijders kwamen met nog enkele minuten te gaan echter binnen voor een nieuw setje banden. George Russell kwam zelfs binnen voor droogweerbanden maar dat bekocht de Brit meteen met een spin en trip door het gras.

Max Verstappen verbeterde echter nogmaals zijn besttijd en de Nederlander veroverde zo de polepositie, voor een verrassende Fernando Alonso die zich in de Alpine spectaculair op de eerste startrij kwalificeerde.