GP van Monaco: Charles Leclerc verovert polepositie, Max Verstappen slechts op P6

Ferrari
Ferrari

Tijdens een erg spannende kwalificatie is Charles Leclerc erin geslaagd om in de straten van Monaco de polepositie te veroveren, dit tot dolle vreugde van het thuispubliek. Max Verstappen kende geen al te beste kwalificatie en moest na het raken van de vangrails genoegen nemen met de zesde tijd.

Na zijn snelste tijd in de laatste oefensessie ging Charles Leclerc als grote favoriet voor de polepositie de kwalificatie in maar zou de Monegask het ook kunnen waarmaken om voor zijn thuisrace de polepositie te veroveren?

In de smalle straten van Monaco was het op het erg korte circuit zoeken naar een beetje vrije baan. Bij momenten zagen we rijders pas op het allerlaatste moment aan de kant gaan. Tegen het einde van Q1 zagen we de rondetijden nog serieus naar beneden gaan en uiteindelijk werd de sessie afgesloten met George Russell in de Mercedes helemaal bovenaan.

Onder andere Lando Norris, Fernando Alonso en Sergio Perez stonden onder druk. Allemaal moesten ze helemaal aan het einde van Q1 voluit gaan en we kregen meteen twee grote verrassingen want Alonso en Perez sneuvelden in Q1, Lando Norris slaagde er wel in om door te stoten naar Q2.

In Q2 werd er opnieuw voluit gegaan en uiteindelijk was Lando Norris in de McLaren de snelste, voor Max Verstappen en Oscar Piastri. Charles Leclerc reed in de Ferrari de vierde tijd. Iedereen bevond zich echter bijzonder dicht bij elkaar. De eerste vier rijders bevonden zich binnen een tiende van een seconde terwijl ook de top tien zich binnen minder dan vijf tienden bevond.

Geen grote verrassingen in Q2 en het was dan ook uitkijken naar een erg spannende strijd om de polepositie. Wie zou de pole veroveren? Max Verstappen, één van beide McLarens of toch Charles Leclerc?

Tijdens de eerste serie snelle runs zagen we Charles Leclerc naar een voorlopige besttijd en dus ook een provisionele polepositie rijden. Leclerc was slechts een handvol duizendsten sneller dan Oscar Piastri in de McLaren. Max Verstappen volgde met een derde tijd. Er zou echter nog een ultieme tweede run volgen.

We kregen een erg spannende ontknoping van de kwalificatie waarin nog heel wat rijders hun rondetijd verbeterden. Charles Leclerc scherpte zijn besttijd met nog meer dan een tiende aan en veroverde de polepositie, voor Oscar Piastri in de McLaren en Carlos Sainz in de tweede Ferrari.

Bij Max Verstappen liep het mis tijdens zijn laatste poging. Verstappen raakte in de eerste bocht de vangrails en zo zat zijn ultieme poging er meteen al op. Verstappen moest genoegen nemen met de zesde tijd en dat is uiteraard niet goed voor de race want de voorbije jaren won niemand die niet op de eerste drie plaatsen startte.

In Monaco zal er vanavond alvast stevig gevierd worden omwille van de polepositie voor Charles Leclerc maar de Monegask moet het morgen echter nog afmaken tijdens de race. Leclerc mag de race alvast aanvatte van op de best mogelijke positie, de polepositie.