Hoe je de buitenkant van de auto glanzend en schoon houdt

Boris M - Unsplash
Boris M - Unsplash

Een schone en glanzende auto is niet alleen een lust voor het oog, maar het kan ook de levensduur van je auto verlengen. Het regelmatig onderhouden van de buitenkant van je auto kan ervoor zorgen dat de lak in goede staat blijft en roestvorming wordt voorkomen. In dit artikel geven we tips hoe je de buitenkant van de auto glanzend en schoon kunt houden.

Gebruik de juiste producten
Het gebruik van de juiste producten is essentieel bij het wassen van je auto. Gebruik geen gewone zeep of afwasmiddel om je auto te wassen. Deze producten zijn te agressief en kunnen de lak van je auto beschadigen. Gebruik in plaats daarvan autoshampoo. Autoshampoo is speciaal ontwikkeld om de lak van je auto te reinigen zonder deze te beschadigen. Daarnaast zijn er ook speciale shampoos om bijvoorbeeld insectenresten of vogelpoep te verwijderen.

Regelmatig wassen
Het regelmatig wassen van de auto is van groot belang om hem netjes en glanzend te houden. Vuil en stof kunnen de laklaag van de auto beschadigen en verkleuren, waardoor de auto er dof en verwaarloosd uitziet. Door de auto te wassen, wordt niet alleen het vuil verwijderd, maar wordt ook de laklaag gevoed en beschermd. 

Voor een extra glanzende afwerking kunnen poetsmachines of polijstmachines worden gebruikt. Poetsmachines gebruiken roterende pads om wax of polijstmiddel aan te brengen op de lak van de auto en deze vervolgens te polijsten. Polijstmachines zijn krachtiger en gebruiken schuurpads om kleine krasjes en oneffenheden te verwijderen en een glanzende afwerking te creëren. Een polijstmachine werkt ook erg goed in combinatie met een CROP polijstschijf. Met regelmatig onderhoud, inclusief wassen en polijsten, kan de auto zijn glans behouden en er als nieuw uitzien.

Wassen met de hand
Een veelgebruikte methode om auto’s te wassen is het gebruik van een hogedrukreiniger. Hoewel dit een snelle manier is om je auto te wassen, is het niet de beste manier. Een hogedrukreiniger kan namelijk de lak van je auto beschadigen. Het is daarom beter om je auto met de hand te wassen. Gebruik een zachte spons of washandschoen en werk van boven naar beneden. Spoel de spons of washandschoen regelmatig uit om te voorkomen dat vuil zich ophoopt. Spoel de auto af met schoon water en droog de auto af met een zachte doek of zeem.

Gebruik een wax
Het gebruik van een wax kan ervoor zorgen dat de lak van je auto er langer mooi uitziet. Een wax beschermt namelijk de lak tegen vuil en verontreinigingen. Daarnaast kan een wax kleine krasjes camoufleren. Het is aan te raden om je auto minstens één keer per jaar te waxen. Er zijn verschillende soorten wax verkrijgbaar, zoals vloeibare wax, spray wax en pasta wax. Kies de wax die het beste bij jouw auto past.