Jacques Villeneuve: “Wat Red Bull deed was niet valsspelen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens Jacques Villeneuve heeft Red Bull met haar overschrijding van het budgetplafond niet ‘valsgespeeld’. De wereldkampioen van 1997 is van mening dat de inbreuk van Red Bull niet te vergelijken valt met ‘valsspelen’.

Red Bull kreeg voor haar overschrijding van het budgetplafond een boete van 7 miljoen dollar. Daar kwam ook nog eens het inleveren van tien procent ‘windtunneltijd’ bovenop. Villeneuve is het alvast niet met die straf eens.

“Het ging in Mexico natuurlijk ook over Cashgate, al zal het de sport niet beschadigen,” schrijft Jacques Villeneuve in zijn column voor ‘Formule1.nl’. “Toen McLaren die megaboete van 100 miljoen kreeg, gebeurde dat ook niet.”

“De uitspraak en de straf voor Red Bull hebben mij nog niet duidelijk gemaakt wat wel en wat niet is toegestaan en welke straf je daarvoor krijgt. En dan was er ook nog die belastingtegenvaller, anders was de overschrijding minder dan een miljoen geweest. Dus ik vind het lastig te zeggen of de straf zwaar genoeg is.”

“Het is in ieder geval geen valsspelen. Liegen over traction control, dat is valsspelen. Of het verschil had gemaakt in de uitkomst dit jaar, betwijfel ik. Red Bull is zo sterk dat ze toch wel gewonnen hadden.”

Villeneuve vindt het ook een slechte zaak dat het geld van de boete die Red Bull moet betalen naar de FIA gaat.

“Waar ik moeite mee heb, is dat de FIA nu zeven miljoen dollar incasseert,” aldus Villeneuve. “Het heeft dus nauwelijks effect voor Red Bull en de andere teams krijgen er geen cent van.”

“De tien procent minder tijd in de windtunnel doet wel pijn, dat zal ze afremmen. Maar het levert de anderen geen rondetijd op, een gedeelte van het boetebedrag zou wel helpen. Verdeel dat gewoon onder de teams.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print