Kan een ’token-systeem’ de F1-teams van de ondergang redden?

De Formule 1 bestudeert de mogelijkheid om een zogenaamd ’token-systeem’ in te voeren.


Door de uitbraak van het coronavirus en de algemene economische problemen die daardoor veroorzaakt worden moet men ook in de Formule 1 steeds nadrukkelijker op de uitgaven letten. Door het wegvallen van races vallen er immers ook inkomsten weg.

Het wegvallen van heel wat inkomsten dreigt ervoor te zorgen dat verschillende F1-teams overkop zouden kunnen gaan. Er wordt in de Formule 1 dan ook alles op alles gezet om de teams van een ondergang te redden.

Een eerste maatregel zou zijn om het budgetplafond dat in 2021 ingaat verder te verlagen van 175 miljoen dollar naar 150 miljoen dollar. Daarnaast zou de Formule 1 volgens ‘Motorsport.com’ echter ook een ’token-systeem’ overwegen.

Zo’n token-systeem kennen we van in de beginperiode van de V6-hybridemotoren. Er werden toen zogenaamde ’tokens’ toegewezen met een verdeelsleutel en zo kon men de motor dan afhankelijk van het ingezette aantal tokens op een bepaald vlak dan toch verbeteren.

Het token-systeem voor de motoren werd in 2017 echter afgevoerd omdat Mercedes te veel voorsprong met haar motor had en de andere motorfabrikanten door het token-systeem Mercedes niet konden bijbenen.

De Formule 1 denkt er nu over na om iets gelijkaardig te introduceren in 2021. Daarbij zou dan aan de teams opnieuw een aantal tokens toegewezen worden en zij zouden afhankelijk van de tokens die ze inzetten specifieke onderdelen mogen van hun wagen verder mogen ontwikkelen. De rest van de wagen blijft ‘bevroren’ en mag niet doorontwikkeld worden.

Naast het token-systeem zou de FIA ook de tests in de windtunnels verder willen beperken.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print