Lewis Hamilton: “Verbod op bandenwarmers is gevaarlijk en nutteloos”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton is niet te spreken over het verbod op bandenwarmers dat de Formule 1 volgend jaar wil invoeren. Hamilton vindt het compleet nutteloos en vreest dat het tot erg gevaarlijke situaties zal leiden.

De Formule 1 wil bandenwarmers verbieden om zo niet alleen voor meer spektakel te zorgen maar de sport ook duurzamer te maken. Het vele materiaal voor de bandenwarmers moet dan niet langer heel de wereld rondgevlogen worden. Dat zorgt voor minder kosten voor de teams maar ook voor een ‘groener’ imago van de Formule 1 als sport.

“Ik vind het gevaarlijk,” vertelde Hamilton in Bahrein. “Ik heb getest zonder de bandenwarmers, er gaat op een bepaald moment een ongeval plaatsvinden. Ik vind het dan ook de foute beslissing.”

“Je moet verschillende ronden rijden om de banden goed te laten werken. Her argument om de bandenwarmers te verbieden is dat het duurzamer en ‘groener’ zou zijn, maar we gaan daardoor meer brandstof verbruiken om temperatuur in de banden te krijgen.”

“Een reden tot ongerustheid is dat wanneer je het circuit op gaat dat het lijkt alsof je aan het schaatsen bent. Wanneer iemand anders op banden staat die wel al goed op temperatuur zijn dan is er niet veel nodig om een aanrijding te hebben. Het is echt nutteloos wat ze willen doen.”

Helemaal zeker dat het verbod op de bandenwarmers er komt is het nog niet. Na de GP van Groot-Brittannië zal er twee dagen een Pirelli-bandentest plaatsvinden op het circuit van Silverstone. Daarbij wordt een mogelijke nieuwe bandencompound getest die zonder het gebruik van bandenwarmers meer grip zou moeten bieden. Na die test zal er een stemming plaatsvinden of de nieuwe bandencompound en het verbod op bandenwarmers zal ingevoerd worden.