Nikita Mazepin: “De sport die ik beoefen is de enige connectie die ik met Poetin heb”

Haas F1 team
Haas F1 team

Nikita Mazepin heeft in ‘HARDtalk’ met Stephen Sackur van BBC voor het eerst een duidelijk standpunt ingenomen over de oorlog die zijn vaderland voert met Oekraïne.

Ook de Russische F1-rijder Nikita Mazepin ontsnapte niet aan de maatregelen die bijna overal ter wereld genomen worden tegen Russische burgers als het gevolg van de oorlog in Oekraïne. Hij zag zijn contract beëindigd bij het Haas F1 team ondanks het feit dat zijn vader via zijn sponsoring een zeer belangrijke bron van inkomsten was voor het team.

Op de Instagram-pagina van Mazepin staat een foto van hemzelf en zijn vader samen met de Russische president Vladimir Poetin en in tegenstelling van andere Russische atleten heeft hij zich nog niet gedistantieerd van Poetin of de oorlog in Oekraïne veroordeeld. Sackur vraagt hem ook of hij een fan is van Poetin maar dat weerlegt de voormalige Haas-rijder.

“Dat is niet correct Stephen,” aldus Mazepin. “Ik ben een burger van mijn vaderland. Ik ben in Rusland geboren en opgegroeid.”

“De enige verbinding tussen de president van mijn land en mezelf is door de sport die ik beoefen. Als ik hem ontmoet heb was dat op een racebaan, na een race die ik gewonnen had voor zover ik me nog kan herinneren. Ik was de enige Russische F1-rijder, dat is de connectie. Omdat de Formule 1 de koningsklasse van de autosport is.”

Sackur merkt op dat Mazepin de oorlog in Oekraïne nooit bij naam noemt maar de Rus vraagt om begrip.  

“Er zijn overal risico’s aan verbonden Stephen. Wat je ook zegt of doet, er staat altijd een leger aan critici klaar dat alles wil ontleden wat ik zeg.”

“Ik ben 23 jaar en het is eerlijk gezegd heel moeilijk om je door dit soort dingen heen te slaan.” 

Hij voegt eraan toe: “Ik zal eerlijk zijn: Ik zie enorme risico’s in het uitspreken van je stem. Ik zal het nooit iedereen naar de zin maken. Dus ik zeg daar niets over in het openbaar.”

Mazepin zit echter niet stil want hij heeft een stichting opgericht die zich bekommerd over het lot van Russische en Wit-Russische sportlui die door het conflict in Oekraïne hun beroep niet meer kunnen uitoefenen.

 “Het doel waarom ik deze stichting heb opgericht is dat mensen een mening moeten hebben. Ik steun degenen die hun mening willen geven. Maar ik ben een van die atleten die hun mening voor zichzelf willen houden. En ik denk dat dat een heel belangrijk recht is dat iedereen heeft. Daarom zal ik er niet in het openbaar op ingaan.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print