Romain Grosjean: “Grappig dat Amerikaanse fans me alleen kennen van mijn F1-crash”

Romain Grosjean - Twitter
Romain Grosjean - Twitter

Romain Grosjean vindt het grappig dat Amerikaanse fans hem alleen maar kennen van zijn crash in Bahrein maar voor de rest geen idee hebben van zijn carrière in de Formule 1.

Na zijn crash in Bahrein in 2020, waarvan hij als bij wonder met de schrik vrijkwam, is Romain Grosjean ondertussen een gevestigde waarde in de IndyCar. De Fransman heeft het angstaanjagende moment inmiddels achter zich gelaten maar het het heeft er zeker voor gezorgd dat zijn bekendheid bij het grote publiek vergroot is.

Voor de rest van zijn carrière is hij dan weer minder bekend ondanks het feit dat hij 179 races en tien podiumplaatsen achter zijn naam heeft in de F1 maar dat vindt hij niet zo erg.

“Het maakt me niet uit, het is een deel van mijn carrière, het is een deel van mijn leven” aldus Grosjean. “Zeker in de Verenigde Staten, waar er nog een heel nieuw publiek is voor de F1. Veel mensen herinneren zich mijn crash maar hebben me nooit op het podium gezien in 2012 en 2013.”

“Ik heb bijna drie races gewonnen, maar dat is om diverse redenen misgelopen. Maar het is wel grappig.”

“Ik heb wat mensen ontmoet die me kennen sinds mijn periode bij Lotus in de Formule 1 en me vertellen dat ze het allemaal gezien hebben. En ik zie ook jongere mensen, een jonger publiek die enkel ‘Drive To Survive’ gezien hebben. Zij praten over Günther Steiner en vragen me of hij echt zo is en natuurlijk naar mijn crash.”

“Maar ik denk dat de crash een van de dingen is die een wereldwijde impact heeft gehad. Het was te zien op bijna elke TV die je aanzette. Het was heel indrukwekkend.”

“Zo bekijk ik het: ‘Feniks,’ groeien vanuit iets slecht. Het hoeft niet noodzakelijk gerelateerd te zijn aan het vuur, maar het laat zien dat je kan groeien vanuit iets dat je kan vernietigen maar dat je op een positieve manier gebruikt en van daaruit verder groeit.”

“Dus ja, die crash is een deel van mijn carrière, een deel van mijn leven. En ik heb het litteken op mijn linkerhand dat er altijd zal zijn.”

“Dat is dus een goede herinnering, maar dat niet alleen. Het is meer dan dat. Ik zie het als een onderdeel van mijn reis, net zoals elk podium. Het is gewoon iets heel gek maar het is iets goed geworden.”

Grosjean doet het niet onaardig in de IndyCar want hij wist al drie keer een podium te behalen maar sinds zijn crash in Bahrein beseft de Fransman dat er nog meer in het leven is dan autosport.

“Ik denk dat je daarna beter van het leven geniet, omdat je verondersteld werd het te verliezen, je beseft dat het elk moment weg kan zijn. En je wordt gewoon veel meer… carpe diem,” zei hij.

“En voor mij was het daarom een positieve ervaring. Het klinkt een beetje gek, maar het leven is gewoon mooier sindsdien.