Stoffel Vandoorne sluit IndyCar-test af met een positief gevoel

Mercedes-EQ Formule E team
Mercedes-EQ Formule E team

Stoffel Vandoorne mocht gisteren de IndyCar-bolide van Arrow McLaren SP aan de tand voelen en daar hield hij naar eigen zeggen een positief gevoel aan over.

Het was de teamgenoot van Vandoorne in de Formule E, Nyck de Vries, die gisteren in Sebring de snelste tijd liet optekenen. Onze landgenoot moest ongeveer zes tienden van een seconde toegeven op de de Vries maar met 138 ronden wist hij wel een indrukwekkend aantal kilometers af te malen.

De voormalige McLaren-rijder was blij met zijn eerste kennismaking met een IndyCar-bolide en sloot de testdag af met een positief gevoel, dat vertelde hij tegenover ‘RACER.’

“Ik denk dat het een heel goede dag is geweest, we hebben echt veel ronden kunnen afleggen, ik denk 139”, aldus Vandoorne. “Het is duidelijk dat ik, voor mijn eerste ervaring in IndyCar, een geweldige dag heb gehad. Het was een leuke auto om mee te rijden, krachtig, veel downforce, veel grip. Dus het was behoorlijk voluit, veel runs, testen die we tot een goed einde konden brengen. In dat opzicht was het een zeer geslaagde dag. En ook van mijn kant voelde ik me bij elke run comfortabeler in de auto.”

“Weet je, de auto is heel specifiek in de manier waarop je hem moet besturen, je vecht veel met het stuur tijdens de ronde, de manier waarop je remt in de bochten is heel belangrijk.”

Een IndyCar-bolide besturen is behoorlijk fysiek want er is geen stuurbekrachtiging aanwezig en daar kwam Vandoorne ook al snel achter. Hij had zijn licht eerder al opgestoken bij Felix Rosenqvist, de vaste rijder bij Arrow McLaren SP, en zijn training aangepast maar toch was hij nog onder de indruk van het fysieke aspect om een IndyCar-bolide te besturen

“Het is absoluut een beest van een wagen om mee te rijden, het is een grote wagen, hij stuurt zwaar, en het gooit je over de hobbels. Ik was er mentaal op voorbereid. Ik heb met veel rijders gesproken, waaronder Felix Rosenqvist. Ik ben er vandaag zonder problemen doorheen gekomen. Het stuur is zeker erg zwaar, maar tegen het einde van de dag had ik er geen moeite mee. Mijn nek, die voelde ik een beetje, maar niets buitensporigs.”

“Ik heb veel voorbereidingswerk gedaan voordat ik deze auto’s kwam testen. Felix zei me dat ik me moest concentreren op mijn armen, veel gewichten moest doen in de gym. De laatste anderhalve maand, toen ik wist dat ik de test ging doen, heb ik mijn training aangepast.”

Volgende maand begint hij met het fabrieksteam van Mercedes aan het Formule E-kampioenschap en de Duitse constructeur heeft al laten weten dat dit hun laatste jaar zal zijn. Wat de toekomst brengt weet ook Vandoorne niet maar hij weet nu wel wat hij mag verwachten als er een aanbieding uit de IndyCar komt.

“Nu heb ik een beetje een duidelijker beeld waar IndyCar over gaat. Ik heb al eerder gezegd dat IndyCar iets is waar ik naar kijk, ik denk dat de raceklasse sterk groeit. Er zijn hier een aantal competitieve teams, de wagens zijn geweldig om in te rijden. Ik voelde me comfortabel in de wagen, wat het belangrijkste is, en wie weet wat de toekomst gaat brengen?”

“Met Mercedes in de Formule E begint ons seizoen in januari en eindigt het in augustus. Maar daarna heb ik nog geen plannen. Ik weet niet precies wat de toekomst gaat brengen, maar na de test van vandaag heb ik zeker een heel positieve indruk met de auto, de raceklasse en de manier waarop er in Amerika geracet wordt.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2022Kerst 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Kerst 2022Kerst 2022