Toto Wolff: “Aston Martin heeft twee seconden gewonnen met een wagen die half van ons is”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff heeft Aston Martin gefeliciteerd met de ongelooflijke vooruitgang die ze de voorbije maanden geboekt hebben. Toto Wolff is onder de indruk maar weet ook fijntjes te benadrukken dat de Aston Martin F1-bolide voor de helft Mercedes-onderdelen bevat.

Dat de Aston Martin F1-bolide voor de helft uit onderdelen van Mercedes bestaat is uiteraard overdreven maar Mercedes en Aston Martin hebben inderdaad een langdurige technische samenwerking. Al van in 2009, toen het team nog gekend was als Force India, levert Mercedes heel wat onderdelen aan het team.

Onder andere de motor, versnellingsbak en achterophanging worden door Mercedes geleverd en toen voorganger Racing Point enkele jaren geleden ook nog eens niet al te subtiel de Mercedes F1-bolide ging kopiëren werd van ‘een roze Mercedes’ gesproken.

Ondertussen zijn we echter enkele jaren verder en staat Racing Point bekend als het Aston Martin fabrieksteam. Vorig jaar kende Aston Martin een bijzonder moeizaam seizoen en eindigde het slechts zevende op maar liefst 460 punten van Mercedes. Enkele maanden later strijdt Aston Martin plots met Mercedes en daar heeft ook Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff alleen maar bewondering voor.

“Het is ons doel om voor overwinningen en de wereldtitel te strijden dus wat zich tussen ons en de polepositie bevindt is minder relevant,” aldus Toto Wolff. “Nu is Fernando daar en daarvoor kunnen we alleen maar onze hoed afnemen.”

“Ze hebben op zes maanden tijd twee seconden gewonnen en dat met een wagen die voor de helft de onze is, onze motor, versnellingsbak en achterophanging. Ze gebruiken ook dezelfde windtunnel.”

“Er zijn dan ook heel wat parallellen en je moet gewoon erkennen dat ze fantastisch werk verricht hebben.”