Toto Wolff: “De FIA moet ‘integriteit en leiderschap’ laten zien als er teams zijn die het budgetplafond overschreden hebben”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Mercedes-teambaas Toto Wolff vindt dat de FIA en haar voorzitter Mohammed Ben Sulayem integriteit en leiderschap moeten laten zien als er teams zijn die het budgetplafond vorig jaar niet nageleefd hebben.

Volgende week komt de FIA op de proppen met de cijfers betreffende het budgetplafond in 2021 en het gonst van de geruchten dat twee teams te veel hebben uitgegeven. Volgens de geruchtenmolen zou het gaan om Aston Martin en Red Bullwaarbij vooral die laatste aanzienlijk over de limiet gegaan zou gegaan zijn.

De gevolgen kunnen zwaar zijn voor zowel het team als de rijder, het kan gaan van een aftrek van punten of een uitsluiting uit het kampioenschap.

Voor Mercedes en Lewis Hamilton zou het natuurlijk extra zuur zijn na de controversiële seizoensfinale van 2021 en teambaas Toto Wolff vindt dan ook dat de FIA zich niet nog meer fouten kan veroorloven.

 “Het budgetplafond is waarschijnlijk de belangrijkste evolutie van de reglementen om een gelijk speelveld te creëren”, reageerde Wolff vrijdag in Singapore.

“En om teams die niet het volledige budget hebben de kans te geven hun achterstand in te halen en een plafond te stellen aan de uitgaven van de topteams. Het is dus van groot belang dat deze regels worden nageleefd.”

“En ik heb geen reden om anders te geloven. De FIA, met name Mohammed, heeft aangetoond een robuuste houding aan te nemen bij het handhaven van allerlei regels.”

“Dus ik denk dat als we het nu over iets groots hebben, hij dezelfde integriteit en leiderschap zal tonen die hij eerder heeft gedaan.”

Als blijkt dat Red Bull het budgetplafond vorig jaar overschreden heeft dan is het mogelijk dat ze vorig jaar winst geboekt hebben door allerlei updates door te voeren en zodoende te veel geld uitgegeven te hebben. Daar wil Toto Wolff echter nog geen conclusies uit trekken.

“Ik heb in dat stadium geen informatie of ze in overtreding zijn en met hoeveel ze in overtreding zijn,” aldus Wolff.

“En als je het ene jaar in overtreding bent, betekent dat waarschijnlijk dat je het tweede jaar in overtreding bent, en mogelijk het derde jaar.”

“En zodra dat is opgehelderd, weet ik zeker dat er veel discussies zullen losbarsten over het effect ervan. Maar het is nu nog te vroeg voor commentaar.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2022Kerst 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Kerst 2022Kerst 2022