Toto Wolff onthult waarom de Mercedes W14 F1-bolide een zwarte livery heeft gekregen

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Mercedes stelde vandaag haar nieuwe F1-bolide voor het seizoen 2023 voor. Opvallend daarbij is dat Mercedes terugkeert naar een zwarte livery en daar heeft Mercedes volgens Toto Wolff een goede reden voor.

In 2020 stelde Mercedes oorspronkelijk een zilverkleurige W11 voor. Omwille van de pandemie met het coronavirus werd de start van het seizoen echter uitgesteld en uiteindelijk besloot Mercedes om haar wagen een zwarte livery te geven om zo de strijd tegen racisme en voor meer diversiteit te steunen.

De zwarte livery werd ook het jaar nadien met de Mercedes W12 behouden maar vorig jaar keerde Mercedes terug naar een zilverkleurige livery. Vandaag verraste Mercedes iedereen door plots terug te keren naar een zwarte livery maar daarvoor heeft het team volgens teambaas Toto Wolff een goede reden.

Het gewicht van de F1-bolides is de voorbije jaren enorm gestegen. De F1-bolides zullen in 2023 een minimumgewicht van 798 kg hebben en veel teams zullen net als vorig jaar alles op alles moeten zetten om hun F1-bolide niet al te veel daarboven te laten gaan. Ook bij Mercedes stonden ze voor een enorme uitdaging om hun F1-bolide een dieet te laten ondergaan.

“Onze wagen was vorig jaar te zwaar en voor dit jaar hebben we geprobeerd om te bekijken waar we nog extra gewicht kunnen besparen en iedere mogelijke gram ervan te halen,” aldus Toto Wolff.

“De geschiedenis herhaalt zich. Je zal hier en daar wat carbon tevoorschijn zien komen, samen met enkele onderdelen die mat zwart zijn geschilderd.”

“Toen we in 2020 onze livery veranderden was dat vooral om de strijd voor diversiteit en gelijkheid te ondersteunen, iets dat ons steeds nauw aan het hart ligt.”

“De zwarte kleur is dan een deel van ons DNA geworden, we zijn dan ook blij dat we het kunnen laten terugkeren.”