Vernieuwingswerken Spa-Francorchamps afgerond: helft van het circuit kreeg een nieuwe asfaltlaag

Circuit van Spa-Francorchamps
Circuit van Spa-Francorchamps

Afgelopen zaterdag zijn de activiteiten op het Circuit van Spa-Francorchamps opnieuw gestart en dit na ingrijpende vernieuwingswerken op het circuit.

Deze grootschalige werken waren een vervolg op de heraanleg die in 2022 werd uitgevoerd tussen de Eau Rouge en de Raidillon, en tussen de Bruxelles-bocht en Speaker Corner (die ook gesplitst werd om een speciale piste voor tweewielers te creëren). Met de werkzaamheden wil men de veiligheidsomstandigheden op het circuit verbeteren en tegelijkertijd de rijders ook de beste rijomstandigheden garanderen. De oudste stukken van het circuit worden deze keer gerenoveerd.

“Het is geweten dat veiligheid op de piste een prioriteit is voor het Circuit,” zei Amaury Bertholomé, algemeen directeur van het Circuit van Spa-Francorchamps, voorafgaand aan het begin van de werken. “Afgelopen winter zijn er al heel wat projecten afgerond. Langs de piste werd er een kilometer nieuw hekwerk geplaatst (debris fence), er zijn nieuwe toegangen tot de piste gecreëerd voor interventievoertuigen, en er zijn nieuwe curbstones geïnstalleerd in de bocht van Speaker Corner.”

“Waterafvoer op de piste is een belangrijke uitdaging voor elk circuit, en in het bijzonder voor Spa-Francorchamps. Dit werd verbeterd dankzij nieuwe goten en groeven bij Speaker Corner. Er werden ook verschillende afvoerkanalen geïnstalleerd voor een beter beheer van de grondwaterstroming.”

Met de werkzaamheden die van 9 tot 14 juni plaatvonden werden drie stukken van het circuit (3,5 km) vernieuwd, alsook de fastlane van de F1-Pitlane (600 meter).
– Blanchimont-bocht tot die van de Eau Rouge, inclusief de fastlane van de F1-Pitlane
– Kemmel tot de Bruxelles-bocht
– Campus-bocht tot de Paul Frère-bocht

“Deze grootschalige werken, die volledig passen binnen de strategie 2024-2028 van onze organisatie, waren bedoeld om de veiligheid op de piste te verhogen,” aldus Amaury Bertholomé, algemeen directeur van het Circuit van Spa-Francorchamps. “Ze zijn verlopen zoals gepland en afgerond binnen de vooropgestelde tijd. Zowel de teams van het circuit als die van de bedrijven die betrokken zijn bij het vernieuwen van de piste hebben dit project – dat essentieel is voor het Circuit – doeltreffend en flexibel aangepakt. Het respecteren van een strikte deadline was dan ook heel belangrijk om de gevolgen voor de activiteiten op het Circuit zoveel mogelijk te beperken.”

Ook het nieuwe controlesysteem voor geluidsemissies is geïnstalleerd en er is een substantiële verbetering aangebracht aan het geluidssysteem van het circuit om zo meer comfort te bieden aan de toeschouwers. Het Circuit van Spa-Francorchamps is dus duidelijk klaar voor de GP van België die eind juli plaatsvindt.

Foto’s: Circuit van Spa-Francorchamps