Formule 1 verliest dramatisch veel tv-kijkers

Miljoenen F1-fans kijken ieder raceweekend naar hun favoriete racepiloten op tv maar de Formule 1 verliest dramatisch veel tv-kijkers …
image
600 miljoen tv-kijkers, zoveel fans keken in 2008 nog naar de Formule 1 maar dat aantal is dramatisch geslonken naar ‘amper’ 425 miljoen tv-kijkers in 2014.

Tegen die trend in zwemt echter Amerika. De Formule 1 lijkt eindelijk voet aan de grond te krijgen in Amerika. Jarenlang probeerde Bernie Ecclestone om met de Formule 1 door te breken in Amerika en dat lijkt hem nu eindelijk te lukken. De toeschouwersaantallen van de voorbije jaren voor de F1-race in Austin (Texas) waren reeds erg goed en nu geven ook de tv-cijfers hem gelijk.

Daar waar de tv-cijfers bijna overal wereldwijd sterk dalen kent Amerika een opmerkelijke stijging. In Amerika steeg het tv-publiek met 10,6 procent tot 12,6 miljoen kijkers vorig jaar, zo bericht The Wall Street Journal op basis van het jaarlijkse mediarapport van de Formule 1. Het aantal tv-kijkers dat vorig jaar tussen de vier en negen races keek steeg zelfs met 128 procent. Het aantal dat meer dan tien races keek verdubbelde zelfs. Het zijn opmerkelijke resultaten die in schril contrast staan met de rest van de wereld.

Een verklaring hiervoor is simpel. Bernie Ecclestone, de grote baas van de Formule 1, heeft de Formule 1 steeds vaker achter de ‘decorder’ gestoken in enkele belangrijke Europese tv-landen, daar waar de sport vroeger steeds ‘free-to-air’ te bekijken was. Zo zijn bijvoorbeeld alle F1-races in Engeland enkel via betaalzender ‘Sky’ te bekijken. Ook de Britse zender BBC zendt de Formule 1 live uit maar slechts half zoveel races. In Nederland zitten we met hetzelfde fenomeen.

Betalen om de Formule 1 live te kunnen zien zonder een andere mogelijkheid te hebben om de sport te bekijken, het zorgt niet meteen voor een stijging van de tv-cijfers. In Vlaanderen zitten we gelukkig niet in die situatie. Daar heeft de F1-fan de keuze om te betalen voor ‘Sporting Telenet’ en krijgt hij er naast alle F1-races ook heel wat voetbal en andere sporten bovenop, of kijkt hij naar de Waalse zenders La Une en La Deux, of de Duitse zender RTL. Deze zenders werken nog wel via het zogenaamde ‘free-to-air’ principe voor de Formule 1 en zijn ‘gratis’ te bekijken.

De Formule 1 maakt zich voorlopig echter weinig zorgen over de tegenvallende tv-cijfers. Ondanks de sterke terugvallen zijn de tv-inkomsten dankzij de tv-deals met de betaalzenders immers sterk toegenomen. Zo bericht de ‘The Wall Street Journal’ dat tv-rechten die de sport ontvangt in Engeland dankzij de overeenkomst met Sky Sports met zo’n 110% zijn gestegen. Alleen al in Engeland bedragen de inkomsten uit tv nu zo’n slordige 105 miljoen dollar.

Ook de F1-teams profiteren van die stijgende tv-inkomsten aangezien ze 63 procent van het prijzengeld onder zich mogen verdelen. Hoe meer tv-inkomsten hoe meer prijzengeld en dus ook inkomsten voor de F1-teams.

En is dat niet waar het in de Formule 1 vooral ook om draait? Geld? Bernie Ecclestone zal dan ook vooral naar het financieel plaatje kijken en tegenover de F1-teams rechtvaardigen dat hij er voor gezorgd heeft dat ze meer tv-inkomsten krijgen. De vraag is echter of het ook een goede evolutie is voor de sport op de lange termijn …
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}