Frederic Vasseur waarschuwt de F1: “We trekken geen lessen uit het verleden”

Ferrari
Ferrari

De Formule 1 moet nog een overeenkomst vinden over een nieuwe Concorde-overeenkomst die de toekomst van de sport zal bepalen vanaf 2026 en Ferrari-teambaas Frederic Vasseur maant de F1 aan lessen te trekken uit het verleden.

De eerste Concorde-overeenkomst dateert al van 1981 en moet de commerciële relatie tussen de teams, de FIA en de Formule 1 in goede banen leiden. Momenteel wordt er onderhandeld over het negende exemplaar en het zal erop aankomen om de groei die de sport de laatste jaren gekend heeft veilig te stellen. 

Een belangrijk punt op de agenda is ongetwijfeld de toevoeging van een elfde team aan de startgrid. De FIA is vragende partij maar verschillende teams hebben al aangegeven geen fan te zijn van een extra speler, dit vanwege de voor de hand liggende reden dat de verdeling van het prijzengeld zal veranderen.

De kandidatuur van Andretti werd al aanvaard door de FIA en de Amerikaanse formatie liet weten dat hun aanwezigheid het prijzengeld de hoogte in zal jagen. Andretti moet sowieso een toetredingsvergoeding betalen van 200 miljoen dollar, die verdeeld zal worden over de andere teams. Er doen al geruchten de ronde dat deze vergoeding zal worden opgetrokken naar 600 miljoen dollar.

Alsof al het voorgaande de financiële situatie van de sport nog niet ingewikkeld genoeg maakt, is er ook nog het budgetplafond. Dat werd al aangepast door de hoge inflatie en bepaalde teambazen zoals Fred Vasseur van Ferrari maken zich zorgen over de financiële toestand.

“Het maakt niet uit wat het format, de organisatie en de regels zijn,” vertelde Vasseur vorige maand in Abu Dhabi aan de media. “Uiteindelijk, als je met elf teams bent, ben je meer blootgesteld dan wanneer je met tien teams bent.”

“Als je in een positieve situatie zit en de zaken gaan omhoog, denk ik dat iedereen positief en optimistisch is, maar ik weet niet zeker of het voor altijd zo zal blijven.”

“We moeten echt opletten. Aan de ene kant verhogen we de kosten bij elke vergadering. We stoppen de inflatie [in het kostenplafond], we veranderen de index voor de inflatie… blah, blah, blah, en we verhogen de kapitaaluitgaven.”

“En nu willen we de inkomsten nog meer laten dalen.”

“Het is ook niet gemakkelijk om een bedrijf te runnen en prognoses te maken als je zo vaak dit soort veranderingen hebt en eerlijk gezegd leren we niet van het verleden en dit is een groot probleem.”