Max Verstappen: “F1-bolides moeten 100 tot 150 kilogram lichter worden!”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Veel rijders reageerden enthousiast op de aankondiging dat F1-bolides in 2026 zo’n 30 kilogram minder zullen wegen maar volgens drievoudig F1-kampioen Max Verstappen zal dat niet volstaan. De F1-bolides moeten volgens Verstappen 100 tot 150 kilogram minder wegen.

Nadat de voorbije jaren F1-bolides steeds zwaarder werden heeft de FIA aangekondigd dat de nieuwe generatie F1-bolides die in 2026 geïntroduceerd worden zo’n 30 kilogram minder zullen wegen. Uiteraard positief maar Max Verstappen blijft kritisch, hij vindt dat het gewicht nog veel verder naar beneden moet.

Verstappen verwacht bovendien dat het voor heel wat teams moeilijk zal worden om het minimumgewicht te bereiken en vreest dat verschillende F1-bolides te veel zullen wegen en de 30 kilogram gewichtsbeperking dus niet meteen zullen halen.

“Het gaat erg moeilijk zijn met hoe alles momenteel is, maar laat ons zien,” aldus Verstappen. “Ik bedoel, zelfs nu zijn er nog teams waarvan de F1-bolide te veel weegt en het minimumgewicht niet haalt. Niet? Dus om dan 30 kilogram lichter te gaan … Uiteraard weet ik dat de afmetingen van de wagens wat zullen veranderen, maar ik ben niet zeker of die 30 kilogram het perfecte scenario zijn.”

Max Verstappen werd vervolgens gevraagd hoe groot de gewichtsvermindering dan zou moeten zijn om de wensen van de rijders in te willigen en de rijervaring te verbeteren en daarop stelt hij een erg drastische ingreep voor.

“Je hebt minstens 100 tot 150 kilogram nodig!” aldus Verstappen. “Maar met hoe alles momenteel is kan je dat zeker niet bereiken.”

“Maar dat heeft ook te maken met de motor. De motor en de batterij, die zijn zeer zwaar.”

“Momenteel is het ‘wishful thinking’ maar dat is zeker wat er nodig is om de wagen wat wendbaarder en leuker om mee te rijden te maken.”

“Veiligheidsvoorzieningen hebben ervoor gezorgd dat er veel gewicht is bij gekomen, wat op zich uiteraard goed is maar ik ben er zeker van dat sommige dingen anders kunnen. Het hangt van de regels af die je schrijft.”

Verstappen wordt tot slot ook gevraagd naar de plannen om DRS te schrappen en te vervangen door een ander hulpmiddel in 2026.

“Ik weet niet hoe effectief dat gaat zijn,” aldus Verstappen. “Het is iets dat ik nog niet gezien heb, hoe effectief dat zal zijn.”

“Misschien moeten we bananen en een rood schild introduceren,” grapte Verstappen, daarmee verwijzend naar Mario Kart.