‘Mongol Identity’ eist excuses van Max Verstappen voor gebruik scheldwoord ‘Mongool’

‘Mongol Identity’, een Schotse organisatie die zich inzet voor de Mongoolse nationaliteit, eist in een brief excuses van Max Verstappen.


Tijdens de tweede oefensessie voor de GP van Portugal liep het verkeerd tussen Max Verstappen en Lance Stroll. De twee rijders kwamen met elkaar in aanvaring en Verstappen schuwde de sterke taal niet over de boordradio, hij noemde Stroll “achterlijk” en “mongool.”

Toen hij later gevraagd werd of hij besefte dat er sommige mensen misschien aanstoot nemen aan zulke taal gaf hij aan dat dat helemaal zijn probleem niet was.

Dat vindt de organisatie “Mongol Identity” niet kunnen en daarom vraagt de voorzitter, Uuganaa Ramsay verontschuldigingen van Verstappen.

Ramsay werd geboren in Mongolië en verhuisde nadien naar Schotland en zelf is ze de moeder van een kindje met het Syndroom van Down dat slechts drie maanden oud werd.

Ze richtte ‘Mongol Identity’ op met het doel om mensen te laten begrijpen dat het woord Mongool refereert naar iemand met de Mongoolse nationaliteit en ze wil een einde maken aan het historische misbruik van het woord.

“We willen onze afschuw en diepe bezorgdheid uiten over het gebruik van de term ‘Mongools’ als scheldwoord,” schreef Ramsay.

“We zijn geschokt en teleurgesteld te vernemen dat de Formule 1 ondanks zijn historische waarde geen standpunt inneemt tegen dit label en we zullen dit rechtstreeks met het bestuursorgaan bespreken.”

“De term ‘mongoloïde’, die verwijst naar mensen met het syndroom van Down, werd in 1965 door de Wereldgezondheidsorganisatie geschrapt omdat het zowel toen als nu als beledigend werd beschouwd voor mensen met een Mongoolse etniciteit.”

Ramsay vroeg vervolgens om een “publieke verontschuldiging uit respect, menselijke vriendelijkheid en medeleven met de kwetsbare leden van de samenleving en de internationale Mongoolse gemeenschap voor uw gebrek aan aandacht voor de complexiteiten en gevoeligheden rond het gebruik van woorden op basis van de term ‘Mongools'”.

De houding van Verstappen staat in schril contrast met die van McLaren-rijder Lando Norris, die zich uitgebreid verontschuldigde voor zijn radioboodschappen nadat ook hij Lance Stroll op zijn weg in bocht 1 was tegengekomen tijdens de race.

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print