FIA geeft uitleg over verschil in bestraffing tussen startcrash Hulkenberg en Grosjean

Charlie Whiting, racedirecteur van de F1, legt uit waarom Romain Grosjean zes jaar geleden een strengere straf kreeg dan Nico Hulkenberg voor een vergelijkbaar incident bij de start van de GP van België.

Zondag miste Nico Hulkenberg bij de start van de race helemaal zijn rempunt in de eerste bocht en torpedeerde de McLaren van Fernando Alonso die op zijn beurt over de Sauber van Leclerc werd gelanceerd.

Het incident deed meteen denken aan 2012 toen Romain Grosjean bij de start een crash veroorzaakte en dat leverde hem een schorsing van één race op. Nico Hulkenberg komt er nu vanaf met een gridstraf van tien plaatsen in Monza en drie strafpunten op zijn licentie. Charlie Whiting legt uit waarom Grosjean zes jaar geleden zo zwaar werd gestraft en Hulkenberg het voorbije weekend niet.

“Volgens mij hebben de stewards naar een gelijkaardig incident met Romain Grosjean gekeken van een aantal jaren geleden,” aldus Whiting. “Dat was het incident dat de aanleiding heeft gegeven tot het huidige systeem met strafpunten. Ik denk dat het duidelijk was dat Nico in fout was, hij schakelde drie tot vier auto’s uit of verpestte ten minste hun race.”

“Al het voorgaande in acht genomen denk ik wel dat hij zich kan vinden in de drie strafpunten en de gridstraf van tien plaatsen. Blijkbaar heeft hij er achteraf ook niet veel over gezegd.”

“Als we terug gaan naar de crash met Grosjean en de incidenten die daar aan vooraf gegaan zijn dat bewuste seizoen, ik geloof dat het er vier waren, kunnen we stellen dat als hij voor die crashes telkens drie strafpunten zou gekregen hebben hij één race geschorst was geweest.”

“Om die reden zijn we op twaalf strafpunten beland. Als er zich in de toekomst nog zoiets zou afspelen dat het resultaat een schorsing voor één race zou zijn.”

Hulkenberg gaf meteen zijn fout toe in de interviews en de meeting met de stewards die volgden na het incident.

“Ik denk wel dat dat een rol speelt in de beslissing van de stewards,” gaat Whiting verder. “Maar niet in de mate dat ze anders zou geweest zijn indien hij gezegd zou hebben dat het helemaal zijn fout niet was.”

Ook Bottas werd bestraft met een tijdstraf van vijf seconden en twee strafpunten nadat hij Sirotkin langs achteren aantikte bij La Source. Dat is trouwens dezelfde straf die Sirotkin zelf kreeg toen hij Sergio Perez aanreed in Baku.

Whiting gaf toe dat als er iets was gebeurd voor Sirotkin waardoor hij hevig in de ankers moest, het geval zou geklasseerd worden als een zogenaamd ‘racing incident’.

“Ik denk als er iets voor Sirotkin zou gebeurd zijn, ja. Dat was echter niet het geval, ik denk ook dat Bottas meteen zijn fout toegaf en dat is vergelijkbaar met wat Sirotkin bij Perez deed in Baku,” besluit Whiting.

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

SelectSelect
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print