Budgetplafond aangepast: kleinere F1-teams mogen twintig miljoen dollar per jaar extra uitgeven

Williams F1 team
Williams F1 team

De Formule 1 heeft wijzigingen doorgevoerd in de regels omtrent het budgetplafond en dat zou betekenen dat kleinere teams meer geld mogen uitgeven.

Onder de vorige regels mochten teams zoals Williams zes miljoen euro per jaar aan kapitaaluitgaven doen. Dat beperkte hen ook om investeringen te doen in infrastructuur en daardoor is het ook moeilijk om het gat met de grotere teams te dichten.

Maar door een aanpassing van de regels (CapEx) zouden de kleinere teams op dat vlak dus meer mogen spenderen. Het geeft hen de kans om in nieuwe infrastructuur te investeren en om competitiever te worden met het oog op de toekomst.

Voor de topteams Red Bull, Mercedes en Ferrari komt dat neer op een maximum van 51 miljoen dollar per jaar, zes miljoen meer dan voorheen. Dat betekent niet dat ze meer zakgeld gekregen hebben, maar dat is gewoon de inflatie die in rekening gebracht werd.

De teams van Alpine, McLaren en Aston Martin mogen zich verheugen op dertien miljoen extra en AlphaTauri, Alfa Romeo, Haas en Williams krijgen twintig miljoen extra. 

James Vowles van Williams is opgetogen over de nieuwe regeling. “Goed nieuws, vanuit mijn perspectief in ieder geval,” zei hij. “Door goed werk met alle teams zijn we erin geslaagd om een vrijstelling van ongeveer twintig miljoen dollar in ons voordeel te krijgen. Er is dus al sinds februari overeenstemming en er vinden goede gesprekken plaats.”

“We hebben nu CapEx te besteden, misschien niet de honderd miljoen dollar waar ik naar op zoek was, maar een goede stap in de goede richting.”

“We hebben een overeenkomst op tafel liggen na zes maanden die geleidelijk is opgebouwd, dus de teams vooraan krijgen niet zoveel als de teams achteraan. We profiteren allemaal meer, wat tot op zekere hoogte in lijn is met de faciliteiten.”

Bij AlphaTauri werd er eerder lauwtjes gereageerd op het nieuws. Daar zeggen ze simpelweg het geld niet te hebben om extra uitgaven te doen …

Klik hier en scoor Sinterklaas-deals met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sint 2023Sint 2023