TV-kijker straft de Formule 1 af omwille van lange pauze

Voor de Britse F1-fans op het circuit van Silverstone was het een droomweekend dankzij de overwinning van Lewis Hamilton. De tv-kijker dacht er ongetwijfeld anders over …

Eerst en vooral moest de Formule 1 het opnemen tegen de finale van het tennistoernooi Wimbledon, anderzijds was er de Tour de France die in Engeland rondrijdt. Twee klappers van formaat die het dus opnamen tegen de Formule 1.

Wat moet je dan zeker en vast niet doen? In je eigen voet schieten door een pauze in te lassen van ongeveer een uur …

Akkoord, de crash van Kimi Raikkonen was niet te voorzien en de vangrail was ernstig beschadigd en diende vervangen te worden. Maar anderzijds moet men zich de vraag stellen of de vangrail echt tijdens de race moest vervangen worden. Het was immers niet zo dat de beschadigde vangrail zich aan een remzone of uitloopzone bevond, waardoor er een verhoogd risico was dat er op exact dezelfde plaats nog iemand zou crashen.

“Het is toch compleet gek dat men een race een uur onderbreekt om een vangrail te herstellen, het is echt belachelijk,” aldus Niki Lauda tegenover de BBC. “Op deze plaats was er gegarandeerd niet nog een wagen in de vangrails gevlogen. In de Formule 1 kijkt men echter naar de kleinste kleinigheid en dat zal veel tv-kijkers aangezet hebben om weg te zappen.”

De Formule 1 neemt sinds de crash van Ayrton Senna duidelijk geen risico’s meer. Gelijk hebben ze waarschijnlijk wel, want sinds Ayrton Senna is dankzij allerlei veiligheidsmaatregelen geen enkele F1-piloot meer overleden tijdens een raceweekend.

Maar de TV-kijker, die wist de pauze van een uur duidelijk niet te pruimen. In Engeland keken er zo’n 3,32 miljoen Britten via de BBC en Sky Sports naar de GP van Groot-Brittannië. Dat is het slechtste cijfer sinds 2006. Als je dan weet dat tegelijkertijd met de Formule 1 ook de Tour de France en Wimbledon bezig waren in Engeland, dan is de verleiding groot om naar één van beide te zappen en de Formule 1 te laten voor wat het is. En dat werd dan ook massaal gedaan in Engeland.

Maar niet alleen in Engeland werd er overduidelijk weggezapt. Ook in landen als Duitsland lag het marktaandeel van de Formule 1 een stuk lager. Men denkt bij het bepalen van de F1-kalender voor 2015 overduidelijk best twee keer na alvorens de Formule 1 in hetzelfde weekend te programmeren als twee belangrijke andere sportevenementen, zeker als die dan ook nog eens plaatsvinden in hetzelfde land als waar de race doorgaat. Ook over pauzes tijdens een race zal er ongetwijfeld druk gediscussieerd worden …


a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}